Indie se chystá pořádat závod formule E

Formule E oznámila indické město Hajdarábád jako potenciální místo pro první sezónu série Gen3 v roce 2022/23.

Stát Telangana podepsal s FE smlouvu o záměru přivést mistrovství poprvé do Indie, přičemž formální dohoda má být dokončena do 90 dnů.

Očekává se, že první závod se bude konat mezi prosincem 2022 a březnem 2023 na 2,3 km dlouhém okruhu s výhledem na jezero Hussain Sagar v Hajdarábádu, jednom z největších měst v zemi.

Plánovaná cena E-Prix je součástí snahy společnosti Telangana o pozici centra elektromobilů v Indii a je podporována společností Greenko Group, přední společností v oblasti obnovitelné energie v zemi.

Na oficiální ceremonii v Hajdarábádu byli přítomni jak generální ředitel formule E Alberto Longo, tak ředitel Agus Zomeno, stejně jako šéf týmu Mahindra Racing Dilbagh Gill.

„Právě oznamujeme Hyderabad jako kandidátské město, ale to se brzy stane oficiálním městem v kalendáři formule E,“ řekl Longo.

„Doufejme, že k tomu dojde velmi brzy a že si v následujících měsících skutečně užijeme závod zde v Hajdarábádu. Doufáme, že zde budeme v prosinci 2022 a březnu 2023.”

Jak Mahindra Racing, tak formule E se snažily přenést šampionát do Indie, čtvrtého největšího světového automobilového trhu, ale všechny předchozí snahy byly marné.

Před začátkem sezóny 7 Formule E v roce 2021 Longo řekl, že Indie je „super vysoko“ na seznamu zemí, které by chtěl v nadcházejících letech navštívit.

Pokud by závod proběhl podle plánu, byl by to první podnik světového šampionátu v zemi od Velké ceny Indie formule 1 v roce 2013 schválený FIA.