ePrix Berlína: Kvalifikační faux pas Techeetahu, Nissanu a Audi, pole position pro Rowlanda

Po celý berlínský maraton jsme byli svědky pozdního vypouštění pilotů k jejich kvalifikačním kolům, proto je s podivem, že k faux pas došlo až během kvalifikace na předposlední závod sezony.

Piloti v první skupině vyjeli již tradičně těsně před vypršením časomíry s tím, že do měřeného kola najedou v posledních vteřinách. Ovšem tentokrát počty hned v několika případech nevyšly. Zatímco Maximilian Günther s Mitchem Evansem do ostrého kola stihli najet, přičemž je nakonec dělila pouhá tisícina sekundy, tak duu Techeetahu Jean-Éric Vergnemu a António-Félixovi da Costovi společně se Sébastienem Buemim a Lucasem di Grassim se to už nepodařilo.

Ve druhé skupině raději nic nenechali náhodě a týmy své svěřence vypustili na trať o něco dříve. Nejrychlejším mužem byl Oliver Rowland, následovaný Andrém Lottererem, mezi nimiž byl rozdíl pouhých pěti setin sekundy.

Naopak ve třetí kvalifikační skupině Vetnuri zariskovalo, když Felipeho Massu s Edoardem Mortarou vyslali na trať okamžitě po otevření pitline. A tento risk se vyplatil. Oba vozy monacké stáje se zařadily na postupové pozice do Super Pole. Na čele se usadil Alex Lynn a těsně za ním skončil Robin Frijns.

Zatímco Audi Lucase di Grassiho v tabulce figuruje bez času, tak René Rast ve čtvrté skupině zajel absolutně nejrychlejší čas, čímž si pojistil účast ve finálním rozstřelu o pole position. Solidní kolo jsme také viděli v podání nováčka Toma Blomqvista, který svůj Jaguar protlačil na pátou pozici.

Do Super Pole se tedy dostali Rast, Lynn, Frijns, Rowland, Blomqvist a Jani.

Jako první vyjel z boxů Jani, který díky dobře zajetému kolu bude startovat ze druhé řady po boku Rasta. Zatímco Buemi bude na startu dnešní eprix na chovstu, jeho týmový kolega Rowland odstartuje z pole position. Solidní výkon pak předvedl náhradník Jamese Calada Blomqvist, kterému patří šestá příčka.