Lamborghini poctivě recykluje

Udržitelnost je pilířem firemní strategie Automobili Lamborghini S.p.A. Obzvláště důležitou roli v tom hraje recyklace a recyklace šetrná ke zdrojům.

Například italský výrobce supersportovních vozů pomáhá šetřit přírodní zdroje a vyhnout se emisím CO2, které by jinak vznikaly při výrobě těchto produktů. Environmentální management výrobce supersportovních vozů také funguje v souladu s procesem neustálého zlepšování.

V roce 2009 bylo Lamborghini poprvé certifikováno jako vyhovující normě environmentálního managementu ISO 14001. Tato mezinárodní norma představuje celosvětově uznávanou a aplikovanou normu pro systémy environmentálního managementu. Ve stejném roce byl zahájen první upcyklační projekt v závodě v Sant’Agata Bolognese – a od té doby přibylo několik projektů.

Environmentální politika Lamborghini je nedílnou součástí jejích dlouhodobých obchodních aktivit. Jeho holistická vize sleduje 360stupňový přístup. Závod je například od roku 2015 certifikován jako CO2 neutrální. V roce 2021 byla recyklována polovina veškerého nebezpečného odpadu z výroby. Místo likvidace se zbytkové materiály u Lamborghini přeměňují na nové zdroje a produkty.

Pokud jde o upcyklaci, Lamborghini používá kůži, která neprošla kontrolou kvality, a také odpad, který nelze použít pro vozidla, protože má malé přírodní vady nebo je nedostatečná. V rámci svého projektu Upcycled Leather Project je tento materiál zpracováván na malé, personalizované kožené zboží a doplňky ve spolupráci s Cooperativa Cartiera v Marzabotto nedaleko Bologni. Mezi první čtyři produkty projektu patří taška, pouzdro na smartphone, klíčenka a pouzdro na kreditní kartu. Jsou k dispozici na lamborghinistore.com au autorizovaných prodejců a nesou jak logo Lamborghini, tak nápis „Reduce, Reuse, Recycle“.

Automobili Lamborghini při výrobě svých vozidel často používá uhlíková vlákna a kompozitní materiály. Výrobce supersportovních vozů ze Sant’Agata Bolognese využívá odpad, který vzniká při výrobě těchto rafinovaných materiálů, pro výzkumné a vývojové aktivity. Během tohoto procesu společnost od roku 2020 regenerovala zhruba 27 tun odpadu, který by jinak nebylo možné využít.

Jako alternativa k recyklaci je materiál také darován vzdělávacím institucím, jako je Akademie Experis ve Fornovo di Taro a univerzitním asociacím, jako je Bologna Motorsport. Tam se materiály znovu používají pro účely vzdělávání nových techniků a inženýrů. Tento druh recyklace materiálů je pokročilý spolu s rozvojem menší výroby gadgetů a doplňků pro zákazníky a akce Lamborghini.