Formule E se konečně podívá do Indie, česká závodnice popisuje své zkušenosti s okruhem

Mistrovství Formula E 2022/23 bude mít historickou premiéru v Indii tento víkend, 11. února, kdy město Hyderabad bude hostit čtvrtý víkend 9. sezony.

Po dvou bouřlivých nočních závodech v Diriyah se ve druhém a třetím kole sezony vznikl nový lídr pořadí. Greenko Hyderabad E-Prix Round 4 představuje další pokračování éry GEN3 a stává se 30. závodem série, přičemž Formule E míří do druhé nejlidnatější země planety a jejího čtvrtého největšího města.

Čtvrtý závod sezony se bude konat na prvním indickém pouličním okruhu, kolem břehů jezera Hussain Sagar a u zahrad NTR, a znamená návrat špičkových motoristických závodů FIA World Championship do země poprvé za deset let a také první ochutnávka špičkového elektrického motorsportu v Indii.

Vášnivou podporu bude mít domácí tým Mahindra Racing, kterému bude fandit, s šampionem Formule E 2016/17 Lucasem di Grassim a týmovým kolegou Oliverem Rowlandem v kokpitu indického týmu. První jmenovaný má na svém kontě stříbro již v této sezóně, zpečetěné při debutu pro Mahindru na zahájení ročníku v Mexico City.

Na tomto okruhu už se ale jednou závodilo, konkrétně v rámci Indian Racing League, kde startovala s týmem GOA ACES i česká závodnice Gabriela Jílková.

Češka se při premiéře pyšnila stupni vítězů ve všech závodech, které zde odjela, takže nám právem může přiblížit okruh.

„Oproti tomu, co jsem jela v IRL, tak se změnila první zatáčka pro monoposty Formule E. Těsně před mým závodním víkendem se dělal kompletně povrch trati, takže okruh není příliš uskákaný oproti jiným,” komentuje následující víkend Formule E Jílková pro náš web.

„Jelikož se jede ve městě, tak se převýšení nedá očekávat, přesto zde nebyla nouze o souboje a zajímavé předjížděcí manévry. Hodně předjížděcích manévrů určitě přijde ve třetí zatáčce, kde je nejen velký oblouk, ale zároveň i Attack mode.”

Pokud se Mahindra Racing má dostat na nejvyšší stupínek na pódiu v Indii, budou muset překonat dva týmy poháněné Porsche v TAG Heuer Porsche a Avalanche Andretti. Dvojice týmů naprosto dominovala úvodu letošního roku.

„Porsche letos jezdí naprosto fantasticky. Mají neuvěřitelný posun dopředu a zdá se, že by oba týmy mohly bojovat o tituly až do konce sezony. Pascal Wehrlein se zatím ukazuje jako bezchybný, ale stejně tak i Jake Dennis,” sdílí své pocity Jílková.

„Netroufám si odhadovat, kdo by se na konci roku mohl radovat ze šampionátu, ale aktuálně nevidím nikoho, kdo by se mohl přiblížit této dvojici.”

Dennis z Andretti nastavil laťku v Mexico City prvním vítězstvím v nové éře GEN3, když ho následoval Wehrlein. Pilot ale v obou závodech v Saúdské Arábii překonal Dennise a získal hlavní cenu a dominantní double, zatímco Porsche stále těsně zaostává za zákazníkem Andrettim v tabulce týmů o dva body.