Cadillac přichází s autonomním vozidlem nové generace

Budoucnost dopravy je elektrická. A bude také autonomní. I když jsme možná na začátku této zdvojené transformace, Cadillac již hluboce zkoumá, jak může tuto nevyhnutelnost poháněnou baterií a bez volantu utvářet.

Na veletrhu CES 2022 letos v lednu představila luxusní značka General Motors svůj autonomní koncept InnerSpace: vozidlo bez řidiče velkorysých rozměrů. Extra dlouhý, nízký a široký, tento dvoumístný koráb je třetím v řadě vozidel, která spočívají pod projektem Cadillac Halo Concept Portfolio.

Stejně jako předchozí dva koncepty Halo – PersonalSpace, jednomístné letadlo VTOL a přepychový, ale hranatý stroj na stěhování lidí jménem SocialSpace, byl InnerSpace spuštěn „digitálně“ jako preventivní zdravotní opatření proti pandemii.

V závislosti na denní době, vaší destinaci nebo mnoha dalších faktorech může InnerSpace zneškodnit vůni intuitivní umělou intuicí vytvořenou z organických esenciálních olejů, aby vyhovovala danému okamžiku. Léčivá vibrační zvuková terapie vás může obejmout a splnit vaše emocionální potřeby.

Obrovský zakřivený displej, který dominuje přední části interiéru, obepíná vaše zorné pole a zasahuje i do spodních částí dveří, se může rozsvítit s médii, jako jsou filmy nebo hry, nebo pokud se cítíte jako oldschool nebo náhodou cestujete po silnici s hodnými výhledy, pohledem vpřed v reálném čase na silnici a krajinu před vámi.

Co nezažijete, je všednost držení volantu nebo sešlápnutí plynového pedálu. Stejně jako u všech vozidel I-Space v portfoliu ani tento stroj nemá kola ani pedály. Cíle a jakékoli další pokyny pro vašeho neviditelného řidiče nebo všechny nazvané, gestikulované nebo případně zadané do aplikace. Stačí si jízdu užít. Bylo řečeno, že řada prvků zapojených do konceptu Innerspace může dorazit do roku 2030.

„Myslím, že je to tím, že na obzoru je v podstatě velká změna. Když se dostane do proudu pětka (plně automatizované řízení), příležitosti, které lidem nabízí… Myslím, že to radikálně změní kvalitu jejich života,” říká vedoucí kreativního designu, interiér, Joe Baker