Podle Vettela není formule E správnou cestou k “zelenému závodění”

Pilot Aston Martin v současné době vyhodnocuje své budoucí možnosti poté, co oznámil, že na konci této sezóny ukončí kariéru ve formuli 1.

Vettel byl velmi aktivní ve svých ekologických záležitostech a to nevyhnutelně přimělo některé navrhnout, že by se mohl věnovat něčemu v plně elektrické sérii FE.

Ale v rozhovoru pro německé noviny Zeit Vettel tuto myšlenku odmítl, protože naznačil, že technologická cesta FE není správná.

Na otázku, zda by mohl převzít ambasadorskou roli pro FE, řekl: „Nechci být maskotem a nechci stavět svou tvář za něco, co mě plně nepřesvědčí.

Nechápu význam formule E. Technologie baterií, která se vyvíjí, nemá nic společného s technologií, kterou by mohl používat normální vůz.

Pro životní prostředí není dobré, když se baterie nenabíjejí obnovitelnými zdroji energie, ale fosilními palivy.”

Vettelovy komentáře vyvolaly rozzlobenou reakci bývalého šampiona FE a oddaného seriálu Lucase di Grassiho, který tuto kategorii často neochvějně hájil.

Tvrdil, že Vettel se mýlil, když naznačil, že FE nemá žádný vztah k silnici, a řekl, že některé německé ekologické akce – jako je jízda na kole na závodní tratě a sbírání odpadků zanechaných na závodních tratích – byly čistě pro parádu.

„Pokud Vettel nechce přijít do formule E, je to jeho volba,” napsal di Grassi na Twitteru.

„Ačkoli je to druhý nejlépe placený šampionát na světě, stále má daleko k nejvyššímu platu F1.

Nyní říci, že technologie automobilů jsou méně relevantní pro budoucnost automobilů… buď nemá ponětí, o čem mluví, nebo se snaží záměrně uvést v omyl širokou veřejnost.

A/nebo všechny ty zelené věci, které v poslední době dělá – sbírání odpadků, jezdí na kolech atd. – jsou úplně greenwashing, ne to, čemu skutečně věří. Takže ať už se mu seriál líbí nebo ne, měl by ho podporovat. To je vše.”

Vettel se ještě nerozhodl, co bude ve své kariéře dělat dál, ale na GP Nizozemska naznačil, že se vlastně těšil na nicnedělání.

„Myslím, že to zatím možná zní nudně, ale docela se těším, až budu mít čas o všem přemýšlet a mít čas zpomalit.

Chci říct, tohle je rytmus, který znám od té doby, co si pamatuji. A ano, těším se na trochu prostoru a času, ale pak poznám i sebe.

Vím, že jsem rozjetý a většinou se mi nedaří dlouho sedět. Takže jsem si jistý, že se něco objeví. Ale samozřejmě uvidím, co to bude. V lednu mám Race of Champions. Takže podobný začátek a pak uvidíme.”